A New World Begins With A New Vision.  

Home      Suport Clienti      Pentru pacienti
Print this pageAdd to Favorite
  
      
                  


©Copyright 3D Vision 2004-2013
 

CE TREBUIE SA STIM DESPRE CATARACTA:
 
 
 
Cataracta inseamna, de fapt, opacifierea unei lentile din ochi numita "cristalin", structura ce in mod normal este transparenta.
Drept urmare, razele luminoase nu mai pot trece prin cristalin pentru a focaliza si a forma imaginea pe retina, pacientul sesizand scaderea progresiva a vederii la ochiul respectiv.
In mod normal, cataracta apare o data cu inaintarea in varsta (de unde si numele de cataracta "senila"), din cauza "imbatranirii" fibrelor cristaliniene.
Datorita unor procese metabolice complexe, aceste fibre isi pierd progresiv transparenta, ducand, in timp, la obstrcturarea partiala sau totala a vederii.
Cataracta este o boala care evolueaza bilateral, desi nu este obligatoriu ca amandoi ochii sa fie in acelasi stadiu evolutiv (la un ochi poate fi mai avansata decat la altul).
Aproximativ 50% dintre persoanele trecute de 60-65 de ani prezinta opacifieri ale cristalinului (cataracta) mai mult sau mai putin severe - fapt care a facut ca aceasta afectiune sa fie considerata mult timp specifica varstei a treia.
Din pacate, ea afecteaza si persoanele tinere.
 
 


Simptomele uzuale ale cataractei sunt:
 
• Incetosarea vederii, fara senzatie de durere
• Nevoia schimbarii dese a prescriptiei de ochelari
• Lumina devine prea orbitoare
• Culorile par fade si maronii
Vedere nocturna slabita
• Sensibilitate la lumina / lumina pare prea slaba
 
 
 
 
 
Cauzele mai putin uzuale ale cataractei sunt:
 
• Ereditatea
Defecte din nastere
• Boli cronice, cum ar fi diabetul
• Folosirea in exces a medicatiei steroidice
• Rani ale ochiului

Cand este necesara operatia de cataracta?

Daca observi ca nu mai vezi asa de bine in ultima vreme, nu ezita sa mergi la un consult oftalmologic.
Numai medicul de specialitate poate stabili exact despre ce este vorba: daca ai cataracta, o alta boala care duce la scaderea vederii, sau pur si simplu trebuie sa-ti schimbi ochelarii.
La finalul consultatiei, medicul va sti sa-ti spuna ce forma de cataracta ai si daca ea este de operat sau nu.

In general, se considera ca o cataracta este de operat daca vederea la ochiul respectiv impiedica sau jeneaza desfasurarea activitatii zilnice (la serviciu, citit, sofat, etc.).
Daca ai cataracta dar vederea este inca buna, medicul te va chema la controale repetate (la un interval de aproximativ sase luni) pentru a-i urmari evolutia
si a putea stabili momentul optim al interventiei chirurgicale (pentru a putea beneficia de operatia cea mai moderna si a avea implicit sanse maxime de recuperare a vederii).
O cataracta foarte veche este deseori insotita de complicatii sau de riscuri care ingreuneaza mult actul operator.
In alta ordine de idei, trebuie sa stii ca, independent de stadiul evolutiv al cataractei, rezultatele postoperatorii depind si de starea de sanatate a retinei si a nervului optic in momentul efectuarii interventiei chirurgicale.
Dupa evaluarea completa preoperatorie, medicul iti va explica exact la ce sa te astepti dupa operatie.
 

Despre interventia chirurgicala: 

Cristalinul artificial introdus in ochi trebuie sa aiba un anumit numar de dioptrii si, pentru a se stabili care este acesta, inainte de operatie se efectueaza o masuratoare numita biometrie.
Pe baza acestei biometrii, medicul prescrie "reteta" pentru cumpararea cristalinului artificial. Interventia chirurgicala este singura metoda folosita in mod curent pentru a trata simptomele cauzate de cataracta.
Aceasta consta in indepartarea cristalinului (lentila naturala a globului ocular), deteriorat de cataracta.
In mod normal cristalinul are rolul de a focaliza fasciculul luminos care trece apoi prin celelalte componente ale ochiului pentru a ajunge la retina, unde se formeaza imaginea.
Cristalinul poate fi inlocuit cu o piesa asemanatoare artificiala, numit implant intraocular sau cristalin artificial.Interventia chirurgicala nu este necesara decat dupa cateva luni sau ani de la debutul bolii.
In tot acest timp pacientii isi corecteaza acest viciu de refractie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact speciale.


PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE PRIVIND TIPURILE DE CRISTALINE ARTIFICIALE COMERCIALIZATE, AVANTAJE SI DEZAVANTAJE SAU MEDICI OFTALMOLOGI NU EZITATI SA NE CONTACTATI.